29/12/08

Gulai



AHAD 28 Disember 2008


7.30 a.m.
Perbualan telefon
A: "Hello, oih hang tak tidoq blek ka?tere gila, pkui 8 Ok!"
B: "Dak, smalam awai tdoq pkui 2 haha,pkui brapa?Ok!"

8.05
Dialog
B: "Hamzah?"
A: "Tak pi, tdoq lmbat"

A memandu dan B berada disebelahnya..Baru sahaja beberapa minit dalam kereta

B: "Sakit perut"
A: "Ah sudah"

B: "Xbuang lg,perot kosong mana buleh makan"
A: " Aku pun dak lg"
B: " Kena singgah mana2 dulu pa"
A: "Nak berenti mana?TESCO mau"
B: " Bukak dah ka?"
A: "Bukak kot,pkui 8 bukak dah,cewah bat pala"

Tiba di Tesco
A: "Bukak dah,nasep baik"
B: " Jum"

Mereka menyelesaikan masalah mereka pada pagi itu di TESCO Mergong..


8.40 a.m.
A dan B tiba di Kedai Gulai Ikan Temenung ( Ikan Kembong ).Tanpa membuang masa mereka terus menjalankan tugas yang telah diagih-agihkan.Nasik Gulai Ikan Temenung adalah sebuah tempat yang sangat femes dengan makanan yang sedap.Sangat unik kerana pagi-pagi hari lagi orang dah ramai.Seawal 8 pagi terdapatnya nasik dan lauk pauk yang pelbagai dan pelanggan kedai ini sangatlah teramat ramai sehingga perlu menunggu turn untuk duduk.

Gulai ikan disini memang istimewa sebab rasanya yang sangat sedap,ditambah pula ikan yang baru naik atau baghu mendarat menyebabkan rasa serta aromanya yang sangat indah.Isi ikan yang segar sangat berlainan dengan ikan yang dirumah mahupun dikedai.Untuk mendapatkan gulai ikan, terpaksalah bersabar dan beberatur ( beratur panjang ) untuk menceduk gulai ikan.Kesabaran perlulah ditahap maksimum kerana terdapat segelintir masyarakat Malaysia yang pelbagai kaum ini sangat mementingkan diri melakukan perkara-perkara seperti memotong turn dan mementingkan perut mereka sahaja.

Makcik didapur sangat sibuk, ada yang sedang menggoreng telur, menanak nasi,membasuh pinggan dan menyiang ikan.Sebanyak 4 periuk digunakan untuk memasak gulai ikan temenung secara tanpa henti agaknya.Makcik yang incharge masak gulai agak tertekan apabila ramai pelanggan-pelanggan yang seperti saya nyatakan diatas melingkunginya dengan menyua ( menghulurkan) pinggan.Ikan Bukan Masak Lagi!Sabaq La!Hangat Hati Tengok Depa Ni!

Lama menunggu, maka siaplah complete set makanan.


1. 3 pinggan nasi
2. 3 potong telur dadar
3. 4 ekor ikan gulai dan sedikit kacang bendi
4. sepinggan sayur kacang panjang dan sotong
5. 2 gelas teh ais.
6. jumlah RM13.40

A dan B sangat gembira sambil menikmati gulai ikan yang masih panas dan enak itu..




Encik A




Encik B

4 ulasan:

sabrosa berkata...

gila sedapppp...apa pula komen dari anda encik alan???

semestahitam berkata...

aku terPAKSA redha la...

tunggula aku buat come back nnti!!!
yehaa....

sabrosa berkata...

ahhhhh..sudah la alan...alasan2mu xditerima...

baskettoman_sg berkata...

indahnya gulai itu..

Blog Widget by LinkWithin