4/01/10

Hari Pertama Masuk Sekolah

4 Januari 2010

-hari pertama masuk sekolah tahun 2010 [sem baru ]
-permulaan yang terakhir sebagai seorang pelajar/studeng [ganu]
-tapi hari ni aku ambek cuti kecemasan [ kemalasang] - ganu lagi
-tahung depang [ganu] dok jadi pelajor, jadi hok laing pulok - ganu belake perenggang ni
-awai-awai sem ni selalunya tadak apa pun.
-lagi pun semalam dah buat tinjauan dari rumah sewa ke rumah sewa.
-dapatan menunjukkan 70% tidak menyokong kehadiran ke sekolah hari ni.
-maka aku terpaksa mengikut kehendak ramai [alasan] demi menjaga hati semua.
-hai, sem 7!
-foundation 3 sem, skarang dah sem 7
-10 sem dah kat sini.mana tu?rahsia.

darjah 1 hari ini
-tengok Malaysia Hari Ini kat TV 3
-dia tunjuk gelagat budak-budak darjah 1 baru masuk sekolah.
-lawak tengok, menangeh-nangeh,bawak mainan , mak-bapak pi sekolah macam ada sure heboh.


aku darjah 1
-tak ingat dah dulu masuk berapa hari bulan
-tapi ingat masa tu tahun 1994.
-aku ingat lagi masa tu aku pakai short.uniform sekolah, seluaq pendek biru.wah!! macam org putih.
-aku tak teriak (nanges) sebab seronok.
-masa duk dalam kelas kat tepi tingkap, penuh dengan ibu bapak.hehe
-hari first abah tunggu sampai habeh sekolah,masa rehat abah bawak makanan, bagi duit.
-hari berikutnya abah hantaq sampai pagar saja.
-tapi ada kawan-kawan yang lain masa belajaq,depa tengok tingkap, bila mummy atau daddy tadak mulalah kedengaran tangisan-tangisan kecil.hehe.
-ada orang seminggu,ada yang aku rasa mak dia paling lama tunggu,hari-hari ada.
-bila balik abah ambik
-aku pakai beg swan wana itam.wowowooo

kotak pencil
-masa darjah 1 semua orang nak menunjuk.
-sapa ada kotak pensel Batman,Supermen,Ateromen, Cicakmen(tadak lagi) kira belagak la.
-aku boh dalam pelastit ja.heheh.awai2 memang mak bagi, kotak pensel kereta racing.tapi akhirnya patah-patah.
-sapa ada kotak pensel dua tingkat (ingat dak) yang stai bukak,paihtu ada tingkat,wahh!!
-dekat hujung ada sharpener, paling legend la kan.

kedekut
-darjah 1 semua orang kedekut.
-ada pensel banyak,tak bagi pinjam.
-kaler aku ada yang 12 ja, perempuan standet 36.
-tapi nak kasi pinjam sep,tak bagi.

duit poket
-abah bagi 3 kupang [ 30 sen ] .
-ayaq oren sekupang
-kacang sekupang
-mak bagi dah bekal.
-tapi eksyen, nak jugak beli sebab kawan-kawan beli.


Terima Kasih Cikgu

Hari Pertama Masuk Sekolah,
Tak Pandai Membaca Mengira,
Tetapi cikgu Begitu Tabah,
Mengajar Kami Sungguh-Sungguh,

Bermula ABC Sampai Z..
Hitung Satu Sampai Sepuluh,
Baru Ejaan dan Kira-Kira
Kami Belajar Dengan Lancar...

Berkat Kesabaran,
Guru Bijaksana,
Memberi Pelbagai Petunjuk,
Hari Demi Hari,
Kami Pun Mengerti,
Pelajaran.....
Nilainya Tinggi

Kami Ingat Setiap Masa,
Jasa Guru Mendidik Bangsa,
Terimalah Ini Ucapan Kami
TERIMA KASIH CIKGU !!

*waaa dulu masa hari guru kat skolah rendah suka aku nyanyi lagu ni kat pehimpunan, sampai menangeh-nangeh..hehhehhe. ada orang tau dak lagu ni?

13 ulasan:

[z@ck] berkata...

hohoho..
ak baru tau ang tua dari aku..
bajet umoq sama..

ok..fine.
ang awet muda.

Mr.Clive berkata...

jom masuk sekolah rendah ngan menengah balik jom! :P

kojah berkata...

weh, ang keje smbil blajaq ka??

nurul sakinah md zulfakar berkata...

teringat kenangan lama.. la.. ko datang ke ?? aku ingatkan dah posting sekali ngn bdk2 deakin..

Zarpeno berkata...

zack ;

lorgh, wei aku sudah dewasa!

Zarpeno berkata...

Clive ;

nak masuk darjah berapa? darjah 1 boleh? jadi bapak budak

Zarpeno berkata...

Kojah ;

aku belajaq, mana kerja lagi...

Zarpeno berkata...

sakinah ;

aku xdapat posting sbb mintak australia la.hehe

I - s Y a berkata...

ala comel nye

sabrosa berkata...

aku tau lagu tu..dulu ada koir kt sekolah nyanyi lagu ni..yusry ghani ada nyanyi sama..haha..masa kita darjah dua..sedap lagu ni..sangat2 menyentuh..nati aku nk suh anak2 murid aku nyanyi lagu ni jugak..

hans berkata...

hahahahaha
aku lawak jer baca apa ang tulis nih
tingat aku budak kelas bawa kotak pensil leh tekan2 tu
pastu rosak dia tuduh aku
aku plak bongok takut dia report cikgu
terpaksa la ari2 bayar 20 sen
haha
nanti senang2 aku nak tulis entry pasal nih la

hans berkata...

hahahahaha
aku lawak jer baca apa ang tulis nih
tingat aku budak kelas bawa kotak pensil leh tekan2 tu
pastu rosak dia tuduh aku
aku plak bongok takut dia report cikgu
terpaksa la ari2 bayar 20 sen
haha
nanti senang2 aku nak tulis entry pasal nih la

hans berkata...

eh,sorry kalau lari topik..
aku punya entry tersenarai antara 28 terbaik dekat blog www.denaihati.com

entry aku no 19 dan dia nak pilih 5 entry terbaik dari semua nih

so,aku mengharapkan jasa baik kamu semua untuk vote entry aku...

untuk makluman lebih lanjut sila click entry ini dan undilah entry no 19

suruh dan paksa member2 kamu vote entry no 19 juga tau

thanks

Blog Widget by LinkWithin